VERTİGO VE MEVSİMLER

Vertigo, baş dönmesi demektir. Vertigoya yol açan en sık görülen hastalık kulak kristallerinin dökülmesidir. Bundan dolayı vertigo ile kulak kristali dökülmesine bağlı baş dönmesi eş anlamlı hale gelmiştir.

Vertigo ile mevsimler arasındaki ilişki önemlidir. Mevsim; nem, hava basıncı ve sıcaklık düzeyi değişikliklerini etkiler.

NEM VE HAVA BASINCI:

Nem faktörünün vertigo üzerine bir etkisi olmadığını söylemek mümkündür. Ancak hava basıncının belirli durumlarda vertigoyu tetiklediği bilinmektedir. Özellikle atmosferik basıncın artması kulak içindeki fistül dediğimiz iç kulak sıvı kaçağının oluşmasına ve vertigoya neden olabilir. Deniz mevsiminde dalış esnasında vertigo yaşanabilir. Basınç değişiklikleri migren hastalığını tetikleyerek migrenöz vertigo dediğimiz Menier hastalığına benzer vertigoyu tetikleyebilir.

KIŞ MEVSİMİ VE GRİBAL ENFEKSİYONLAR

Kış mevsiminde yoğun gribal enfeksiyonlara bağlı olarak şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusmaya sebep olan iç kulak nezlesini görmekteyiz. Yaz mevsimi enfeksiyon sıklığının belirgin ölçüde azaldığı bir dönem olduğu için bu tablolara daha az rastlamaktayız.

YAZ MEVSİMİ VE TATİL

Yaz mevsimi ile birlikte yoğun çalışma dönemi azalmakta ve tatiller dolayısıyla gerginliğimizin azaldığı, ruhen rahatladığımız, sevdiklerimizle birlikte daha fazla zaman geçirdiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Özellikle stres faktörünün çok etkili olduğu menier hastalığı sıklığının buna bağlı olarak azaldığını görmekteyiz.

Yaz sıcakları ile birlikte  havuz ve deniz aktiviteleri yoğunlaşır. Havuz ve denizde yapılan aktiviteler kulak kristalerinin dökülmesine bağlı vertigoya  zemin hazırlar.Tekne gezileri,altta yatan iç kulak hastalığını tetikleyebilir.Araç tutması hastalığı olanların bu durumdan daha fazla etkilendiği görülmektedir.

Mevsimsel ilişkiye baktığımızda vertigonun mart aylarında yoğun olduğunu, temmuz aylarında ise görülme sıklığının belirgin ölçüde azaldığını gözlemekteyiz.

D VİTAMİNİ VE VERTİGO

D vitamini eksikliği ile vertigo arasında ilişki olduğunu bilmekteyiz. Genelde vitamin D düzeyi kış aylarında düşer; mayıs ayında en düşük seviyesine, eylül ayında ise en yüksek seviyesine ulaşır. Yaz ayları vitamin D seviyesinin en yüksek olduğu aylardır. Bu sebep ile yapılan bir çok araştırmalarda yaz aylarında vertigo sıklığının azaldığı görülmektedir.

D vitamini kemik ve mineral yoğunluğunun iyileştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Osteoporoz dediğimiz kemik erimesinin kadınlarda ve yaşlılarda daha sık olması nedeni ile vertiogoyu erkekler ile kıyaslandığında belirgin ölçüde daha fazla görmekteyiz.

GÜNEŞ  ÇARPMASI VE VERTİGO

Yüksek sıcaklıklar , sıcak çarpması ( güneş çarpması) vucudun sıvı kaybına ve vucut ısısının yükselmesine sebep olarak ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Vertigo ile sıcak çarpması birbirnden farklı iki tablodur. Yüksek sıcaklıklar ,güneş çarpması belirtilerini oluşturduğu gibi iç kulak sıvılarının miktar değişikliğine de yol açarak vertigoyu tetikleyebilir.

Yaz ayları avantajları sebebi ile vertigo sıklığının azaldığı bir dönemdir.