Ses ve Konuşma

Ses nasıl oluşuyor?
İnsan sesi, ses teli denilen gırtlağımızın içindeki iki kıvrımın yan yana gelmesiyle oluşur. Yan yana gelen ses kıvrımları aşağıdan yani akciğerlerden üflenen hava ile titreşime geçer. Bu titreşim erkeklerde saniyede 100 defa kadınlarda saniyede 200 defa ses kıvrımlarının aynı el çırpar gibi birbirlerine çarpmalarına neden olur. Böylece ses ortaya çıkar.

Sesle ilgili görülen hastalıklar neler?
İnsan sesini bozan çok sayıda hastalık vardır. Bu hastalıklar doğuştan olanlar,
iltihabi olanlar, travmaya bağlı olanlar, sesi kötü kullanmaya bağlı olanlar, kanser gibi tümörle ilgili olanlar, ses teli felci gibi nörolojik hastalıklar veya psikojen ses hastalıkları grupları olarak kabaca ayrılabilirler. Ses kullanımında sorun yaşayan hastaları fonksiyonel ses bozukluğu grubunda inceliyoruz. Her grubun içinde de onlarca hastalık saymak olasıdır.

Güzel ya da çirkin sesin kalıtımla ilgisi var mı?
Sesimiz de yüzümüz veya parmak izimiz gibi sadece bize aittir. Sesimizin sözelliğini kromozomlarla anne ve babamızdan alırız.Yani kalıtım kuralları burada da geçerlidir. Yüzümüzün anne veya babamıza benzemesi gibi sesimiz de anne ve babamızınkine benzer. Tabii ki herhangi bir nedenden sorunlu değilse. Ancak güzel veya çirkin ses anne babadan gelebildiği kadar zaman içinde işlenerek daha da güzelleşebilir veya kötü kullanılarak veya sigaranın etkisine maruz bırakılarak çirkinleştirilebilir.

Kötü bir ses insanları nasıl etkiliyor.
Kötü bir ses hem çıkaranı hem de dinleyeni rahatsız eder. Hatta kötü değil de yaşına veya cinsine uymuyorsa bile çok rahatsız eder. Örneğin çocukluktan erişkinliğe geçmiş bir erkeğin sesi delikanlı gibi değilde çocuk gibi çıkarsa ona ” kız Ali” derler, ya da çok sigara içen genç bir bayana telefonda “Pardon beyefendi ben Aayşe hanımı aramıştım” derler. Bunlar kişi için çok rahatsızlık verici durumlardır ve zaman içinde kişinin psikolojisini bozar. Mümkün olduğunca konuşmaktan kaçar veya insan içine çıkmaz olur. Bu gibi vakalar görüyoruz.

Bir kez doğuştan ses teli anomalisi olan kurt sesli bir çocukla karşılaştık. Sesi Meler gibi çıkan veya fısıltı gibi çikan insanlarda psikolojik olarak bunalım içindedirler.

En çok kimlerde görülüyor, görülme sıklığı nedir?
Bütün insanlar hayatlarında mutlaka bir kaç kez ses kısıklığı yaşayacaklardır. Bu ses kısıklıkları bebekte ya da 80 yaşındayken olabildiği gibi bir kaç saat sürebilirken tüm yaşam boyu kalıcı da olabilir. Ses bozukluklarının görülme sıklığı ile ilgili arştırmalr çok az yapılmış durumda ve gerçekleri yansıtmaktan uzak çünkü bir çok ses bozukluğu sorunu eczaneden alınan pastillerle geçiştirliyor. Toplumda rastlanma sıklığını sağlıklı olarak bilemsek de hangi hastalıklara daha çok yakalanıldığını biliyoruz. Yapılan çeşitli araştırmalar sesi kötü kullanmaya bağlı nodül-polip-ödem gibi hastalıklarla, sigarayla ilişklendirilen kroniklarenjit-lökoplazi-kanser gibi hastalıkların en yaygın ses hastalıkları olduğunu ortaya koymuş durumda. Bu tip hastalıkların ardından en çok ses teli felçleri ve psikojenik-fonksiyonel ses bozuklukları geliyor. Bu hastalıkların rastlanma sıklığı yaşa ve cinse göre çok değşmekle beraber genelleme yapılırsa ses bozukluklarına en çok 25-65 yaşları arasında rastlanmaktadır.

Kötü bir ses düzeltilebilir mi?
Evet, ortada sesin kötüleşmesini açıklayan bir hastalık varsa o hastalık ortadan kaldırılır. Yoksa ses eğitimi ile ses daha güzelleştirilmeye çalışılır.

Teşhiste neler yapılıyor?
Teşhiste öncelikle çok ayrıntılı bir hikaye almak gerekiyor. Hastanın aldığı en basit bir ilaç bile önem kazanmaktadır. Boynu eğik tutma alışkanlığı bile sesi bozabilmektedir. Ses bozukluğu olan hastaya onlarca soru somak gerekmektedir. Daha sonra ses tellerinin görünümü gelişmiş kameralarla ekranda gözlenir. Daha sonra rahatsızlığa yol açabilecek diğer organlar örneğin burun sinüsler, kulak mide vs araştırılır. Gerektiğinde bilgisayarlı ses analizi, röntgen, tomografi veya EMG denilen sinir ölçümü yapan cihazlarla ileri tetkikler gerçekleştirilebilir.

Tedavisinde neler yapılıyor? Ne kadar sürüyor, hangi yöntemler kullanılıyor?
Kötü bir sesin tedavisinde sesi kötüleştiren nedenler bulunabilirse onların ortadan kaldırılmasına çalışılır. Bu hastalığa veya soruna göre değişir. Eğer sesi bozan bir ses teli iltihabıysa antibiyotik verilir. Ama kötü ses kişinin sesini yanlış kullanmasından veya sigara içiminden kaynaklanıyorsa o zaman bir ses uzmanı denetiminde ses eğitimi veya sigara yasagı sesin düzelmesini sağlıyabilir. Ses hastalıkları ne kadar çoksa tedavileri de en az o kadar çoktur çünkü her hastalık için bir kaç tedavi olanağı olabilir. Bazı tedaviler yarım saat kadar kısa sürerken bazıları aylar hatta yıllar alabilir. Kullanılan başlıca yöntemler ilaçla tedaviler, cerrahi yöntemler ve ses eğitimidir.

En çok kimler ses tedavisine ihtiyaç duyuyor.
See tedavisine en çok hayatini sesi ile kullananlar ve sesi toplum içinde kişinin reddedilemesine neden olacak kadar kötü olanlar ihtiyaç duyuyor. Hayatini sesiyle kazananlar arasinda ön sırayı şarkıcılar, tiyatro ve opera sanatçıları alıyorlar. Ardindan avukatlar, öğretmenler, imamlar, politikacilar, doktorlar, pazarlamacılar, sunucular, dj ler vs geliyor.
Bazı santçıların seslerinin 1-2 saat bozulması onlara milyarlarc alira zarar verebiliyor.

Kimlerin ses tedavisinden yaralanmasını öneriyoruz?
Ses tadavisinden öncelikle sesini kullanarak hayatını kazananlarla sesi yüzünde toplumdan itilmeye maruz kalanların yararlanması gerekmektedir. Yani şarkıcılar ses sanatçıları tiyatro sanatçıları, politikacılar, ögretmenler, avukatlar, doktorlar, imamlar, sunucular, DJ ler ve pazarlamacılar. Ayrıca sesği kötu olduğu için toplumdan dışlana kişilerinden ses tedavilerinden faydalanmalkarı gerektiğini düşünüyorum.