Kulak Kiri

Kulak kiri nedir?
Anatomik olarak dış kulak, kulak kepçesi ve zara kadar uzanan dış kulak yolundan oluşur. Kanalı döşeyen cilt, dış kısımda daha kalındır. İç kısımda ise, kemik kanalı örten cilt oldukça incedir. Kulak kiri, dış kulak yolunun dış kısmındaki ciltte bulunan guddelerden salgılanan özel bir maddedir. Bu salgı kulak zarına toz ve kum gibi maddelerin girmesini önler. Genellikle yavaş yavaş birikir ve yakaladığı tozlarla beraber kendiliğinden dışarı doğru hareket eder.

Kulak kiri temizlenmeli mi?
Kulak kiri dış kulak kanalının dışarıya yakın kısmında salgılanır ve normal bir oluşumdur. Kulak cildi üzerinde su geçirmez bir örtü oluşturan kulak kirinin yeterince salgılanmaması, kanal cildinde kurumaya ve kaşıntılı kulak hastalıklarına yol açabilir. Kulak çoğu zaman kendi kendini temizler. Kanalda biriken salgı daima dışarı doğru hareket etme eğilimdedir, bu nedenle normal şartlarda kulak temizlenmemelidir.
Pamuklu çubuklarla veya başka bir cisimle temizleme ya da kaşıma hamleleri, kulak kirinin zara doğru itilerek kanalda birikmesine yol açar. Ayrıca kulak kanal derisi ve kulak zarı çok narin yapılardır; kolaylıkla yaralanabilirler.

Kulak ne zaman ve nasıl temizlenir?
Kulak kiri bazen çok birikir. Bu, kanalın tıkanmasına ve işitme kaybına yol açar. Bu durumda temizlik, doktorunuz tarafından yapılacaktır. Temizlik yıkama, vakumla alma veya özel aletler yardımıyla yapılır. Kulak kirinin sert olduğu ve kolay temizlenemediği durumlarda, temizlik öncesi birkaç gün boyunca gliserin gibi yumuşatıcı damlalar veya bazı özel formüllerin kullanılması gerekebilir.
Kulak yıkanması günümüzde daha az kullanılan bir yöntemdir ve kulak zarı sağlam olmalıdır. Kulak zarı delikse doktor uyarılmalıdır. Zar delik ise yıkama işlemi enfeksiyona yol açabilir. Aşırı basınçlı su tatbik edilmesi, sert kirlerde bazen kulak zarı yaralanmalarına yol açabilir.
Kulak kirinin vakumla veya özel aletler yardımıyla temizlenmesi daha modern yöntemdir. Kulak muayene mikroskopları yardımıyla anatomik yapılar büyütülerek gözlenir ve temizlik daha güvenle yapılır.

KULAĞINIZA….DİRSEĞİNİZDEN DAHA KÜÇÜK BİR CİSİM SOKMAYINIZ!!!
PAMUKLU ÇÖPLER KULAĞINIZI DEĞİL, GÖBEĞİNİZİ TEMİZLEMEK İÇİNDİR!!!
Kulağa sinek, böcek veya yabancı cisim kaçarsa ne yapmalı?
Tatarcık sineği, hamam böceği ve güveler kulağa kaçabilirler. Sinekler kulak kirine yapışır ve uçamaz. Daha büyük böcekler ise kulakta dönemez ve dışarı çıkamaz, çıkmak için çırpınmaları da ağrıya ve korkutucu bir his oluşmasına yol açar. Sinek kaçmışsa önce kulağa alkol damlatılır, sonra da yıkama veya özel aletler yardımıyla dışarı çıkarılır. Büyük böcekler kaçmışsa kulak kanalı yağlı bir maddeyle doldurulur. Solunum yolları tıkanan böcek ölür ve 5-10 dakika bekledikten sonra ölü böcek doktor tarafından çıkarılır.
Kulağa yabancı cisimlerin girmesi daha çok çocuklarda gözlenir. Kalem ucu, silgi, boncuk gibi plastik malzemeler doktor tarafından çıkarılmalıdır. Küçük çocuklarda dış kulak yoluna sıkışan yabancı cisimlerin çıkarılması çok ağrılıdır, bu nedenle muayene odası şartlarında mümkün olmayabilir. Bu durumda işlemin ameliyathane şartlarında ve bir anestezist yardımıyla yapılması gerekebilir.